Problémy s učebnicami v Trenčíne stresujú učiteľov, žiakov i rodičov

08.10.2011 Trenčín

Trenčín 7. októbra (TASR) – Štvrtáci na prvom stupni v Základnej škole Hodžova v Trenčíne nemajú učebnice slovenčiny, matematiky, vlastivedy, čítanku a hudobnú výchovu. Druhákom chýba prírodoveda, pracovné zošity z matematiky, šiestakom chýba v porovnaní s objednávkou školy od desať do 18 učebníc prakticky zo všetkých predmetov.

\"Učebnice krvopotne zháňame cez iné školy, objednávame a vymieňame, čo spôsobuje zbytočnú nervozitu aj nás, aj rodičov, ktorých deti nemajú učebnice,\" povedal pre TASR riaditeľ školy Marián Lopatka s tým, že nedostatok učebníc znižuje kvalitu výučby.

Ako dodal, situácia s dodávkami učebníc pre základné školy mohla byť oveľa lepšia, keby sa celá školská reforma začala od prvého ročníka. Reforma sa podľa neho mala začať v prvom ročníku vtedy, keď už boli učebnice vytlačené a postupne mala pokračovať až do deviateho ročníka. \"Táto situácia je úplne zvláštna, učebnice sa musia kopírovať, čo je podľa mňa úplne zbytočné,\" povedal Lopatka s tým, že učebnica a žiak je základom vyučovacieho procesu a ak niet učebníc, kvalita výučby trpí.

\"Nepochopím, ako je možné, že v trhovej ekonomike vznikajú takéto problémy. Kedysi ak žiak stratil, prípadne zničil učebnicu, tak ju buď zaplatil, alebo rodičia šli do predajne a jednoducho ju kúpili. Dnes nie je jeden dodávateľ učebníc, ale ich je viac. Častokrát je problémom sa s nimi skontaktovať a ak sa to aj podarí, niektoré učebnice majú, iné nie,\" ozrejmil Lopatka s tým, že škola by prostredníctvom združenia rodičov učebnice aj kúpila, no dodávatelia ich nemajú. Do budúceho roku je skeptik i napriek tomu, že ministerstvo avizovalo spružnenie výroby a distribúcie učebníc.

S rovnakými problémami zápasia aj ostatné trenčianske školy. Riaditeľka Základnej školy Na dolinách Anna Plachká zdôraznila, že náplne v tlačiarňach a \"kopírkach\" minuli za mesiac a spotreba papiera v prvom mesiaci školského roku bola taká ako inokedy za pol roka.

Podľa Ľubice Kršákovej zo ZŠ Novomeského je problém s učebnicami najmä na druhom stupni. Šiestakom chýba asi 30 percent učebníc, no ôsmakom až 95 percent. \"Kvôli nedostatku učebníc je príprava učiteľov časovo náročná, pracujú pod veľkým tlakom a časovým stresom. Iba naozaj kreatívni učitelia dokážu kvalitne, no s vypätím všetkých síl zvládnuť vyučovacie hodiny na patričnej úrovni,\" doplnila Kršáková.
 

Vyberte región